verenigingen

VERENIGINGEN

Carnaval in Eindhoven is niet alleen een gezellig feest, het kent ook veel tradities. Vele verenigingen zijn in het verleden verenigd onder de naam Federatie Eindhovense Carnavals Vereniging. Hierbij heeft iedere vereniging een hoogheid, een prins of prinses, een eigen residentie en verzorgen ze hun eigen carnavalsavonden. Zo heeft iedere vereniging een eigen identiteit en komen ze ieder jaar samen om er een onvergetelijk feest van te maken. Daarnaast is er ook één prins voor de gehele stad.

DE STADSPRINS VAN LAMPEGET

Op de zaterdag voor carnaval vindt het federatiebal in het Parktheater plaats. Dit is een groot feest waar de toon voor het carnavalsseizoen al lekker gezet wordt. Ook wordt op het bal afscheid genomen van de oude prins en de nieuwe prins onthuld. De oude prins gaat als ‘pieleke’ verder en moet zijn steek inleveren. Wie de nieuwe prins precies wordt is altijd een geheim.

TRADITIES EN NIEUWIGHEID

Carnaval in Lampegat is nauw verbonden aan tradities, maar dit betekent niet dat het een oubollig feest is. Ieder jaar is er ruimte voor nieuwe initiatieven en komt iedereen samen, van jong tot oud. Het zingen in een volkscafé kan prima gecombineerd worden met dansen in een groter venue.
Voor de echte feestgangers is er vijf dagen lang van alles te doen in Lampegat. En voor de echte liefhebbers, zijn er zelfs van tevoren en de dag erna allerlei leuke feestjes en evenementen.