Tijdens carnaval wordt Eindhoven omgedoopt tot ‘Lampegat’.
Tijdens carnaval draagt Eindhoven de naam ‘Lampegat’.
Carnaval in Eindhoven begint officieel op vrijdag 13 februari 2026.
De grote carnavalsoptocht in Eindhoven vindt plaats op zaterdag 14 februari 2026 en start om 13:11 uur.
Tijdens carnaval in Eindhoven dragen veel mensen kleurrijke en creatieve kostuums. Traditioneel dragen Lampegatters een kiel of jas versierd met emblemen.
Er is geen specifieke informatie gevonden over het gebruik van consumptiemunten tijdens carnaval in Eindhoven. Het is aan te raden om bij de verschillende evenementen en locaties na te vragen of zij met een muntsysteem werken.
Carnaval in Eindhoven is één van de grootste carnavalsvieringen in Noord-Brabant. Jaarlijks trekt het feest naar schatting meer dan 100.000 bezoekers gedurende het gehele carnavalsweekend. De stad is tijdens de festiviteiten gevuld met verklede feestvierders uit Eindhoven zelf, maar ook uit omliggende dorpen en steden. De grote optocht, evenementen op pleinen zoals de Markt, het Wilhelminaplein en Stratumseind, en de talloze binnen- en buitenevenementen trekken duizenden mensen per dag. Vooral op zaterdag en zondag zijn de piekdagen, met tienduizenden mensen op straat. Door de centrale ligging van Eindhoven en de goede bereikbaarheid met trein, bus en auto, is het carnaval in Lampegat ook populair onder bezoekers van buiten de regio.
Ja, Eindhoven viert jaarlijks carnaval met diverse evenementen en activiteiten. In 2026 vindt carnaval plaats van vrijdag 13 februari tot en met dinsdag 17 februari.
Carnaval in Eindhoven eindigt op dinsdag 17 februari 2026.
Ja, in Eindhoven wordt jaarlijks carnaval gevierd met diverse festiviteiten en evenementen.
Je kunt carnaval vieren op verschillende plekken in Eindhoven, zoals de Markt, Stratumseind, Wilhelminaplein en het Stadhuisplein. Elk van deze locaties biedt een unieke carnavalsbeleving.
Carnaval in Eindhoven wordt op meerdere locaties gevierd, waaronder de Markt, Stratumseind, Wilhelminaplein en het Stadhuisplein. Elk van deze locaties heeft zijn eigen unieke sfeer en activiteiten.
Carnaval in Eindhoven begint officieel op vrijdag vrijdag 13 februari 2026. De festiviteiten starten doorgaans in de avond, maar specifieke starttijden kunnen variëren per evenement.
In 2026 wordt carnaval in Eindhoven gevierd van vrijdag 13 februari t/m dinsdag 17 februari 2026.
Carnaval in Eindhoven vindt plaats van vrijdag 13 februari t/m dinsdag 17 februari 2026.
De grote carnavalstoet, ook wel de Lampegatse optocht genoemd, vindt in Eindhoven doorgaans plaats op de zaterdag van het carnavalsweekend. In 2026 valt dit op zaterdag 14 februari 2026. De optocht start traditioneel om 13:11 uur, een tijd die symbolisch is voor het carnavalsgetal 11, dat wordt geassocieerd met gekte en vrolijkheid. De route van de stoet loopt meestal door het centrum van Eindhoven, langs bekende locaties zoals de Vestdijk, het 18 Septemberplein, Emmasingel en het Stadhuisplein. Tijdens deze optocht trekken prachtig versierde wagens, muziekkorpsen, loopgroepen en verklede feestvierders door de straten. De carnavalstoet is een hoogtepunt van het carnavalsfeest in Eindhoven en trekt jaarlijks duizenden bezoekers uit de regio en ver daarbuiten.
De officiële bijnaam van Eindhoven tijdens carnaval is Lampegat. Deze naam wordt tijdelijk gebruikt in plaats van “Eindhoven” gedurende het hele carnavalsseizoen, dat loopt van de elfde van de elfde (11 november) tot en met de carnavalsdinsdag. De naam Lampegat is een eerbetoon aan het verleden van de stad als bakermat van de gloeilampen, waarbij Philips een centrale rol speelde. Elke carnavalsstad in Brabant krijgt zo’n alternatieve naam, wat een lange traditie is binnen het volksfeest. De naam Lampegat wordt niet alleen symbolisch gebruikt, maar ook zichtbaar toegepast in straatversiering, evenementencommunicatie, vlaggen en officiële uitingen. Voor inwoners van Eindhoven is het een vorm van identiteit en trots om tijdens carnaval een Lampegatter te zijn.
Tijdens carnaval wordt Eindhoven traditioneel omgedoopt tot Lampegat. Deze carnavalsnaam verwijst naar het verleden van de stad als centrum van de gloeilampenindustrie, met Philips als belangrijkste werkgever. De naam “Lampegat” wordt tijdens het carnavalsseizoen overal in de stad gebruikt: op borden, in versieringen, en zelfs door de gemeente zelf. De stadskleuren worden aangepast, er zijn speciale Lampegat-vlaggen en veel feestvierders dragen kleding of emblemen met het Lampegat-logo. Het gebruik van een alternatieve stadsnaam is typisch voor Brabantse carnavalssteden en hoort bij de omkering van normen die kenmerkend is voor carnaval: even is alles anders, losser, en feestelijker. Lampegat is dus niet zomaar een bijnaam, maar een integraal onderdeel van de Eindhovense carnavalsidentiteit.
De route van de carnavalsoptocht in Eindhoven op 16 februari 2026 loopt vanaf de Paterskerk via de Vestdijk naar het 18 Septemberplein. Daar draait de stoet linksaf bij de Lichttoren de Emmasingel op. Via de Keizersgracht en de Wal bereikt de optocht het eindpunt net na het Stadhuisplein.
Er is geen specifieke informatie beschikbaar over de prijs van een biertje tijdens carnaval in Eindhoven in 2026. De prijzen kunnen variëren per locatie en jaar. Het is aan te raden om ter plaatse de prijzen te controleren.
De prijs van een biertje tijdens carnaval in Eindhoven varieert per locatie.
Tijdens carnaval hoor je in Eindhoven veel typisch Brabantse en carnavaleske uitdrukkingen. Eén van de meest gehoorde uitspraken is ‘Salaai!’, een traditionele carnavalsgroet. Daarnaast zijn er varianten zoals ‘Lampegat Alaaf!’, waarmee feestvierders hun verbondenheid met de stad uitdrukken. Ook worden termen zoals ‘hossen’ (dansen/springen op carnavalsmuziek), ‘kiel’ (traditionele carnavalsjas) en ‘embleem’ (opnaaibare badges) vaak gebruikt in gesprekken en liedjes. Het gebruik van dialect en speelse woordspelingen is kenmerkend voor de sfeer. Tijdens carnaval in Eindhoven is het taalgebruik vrolijk, losjes en doordrenkt van traditie en humor.
De traditionele carnavalskleuren van Lampegat (Eindhoven) zijn oranje en blauw.
Tijdens carnaval in Eindhoven zijn er tal van optredens van artiesten en bands op verschillende locaties. Voor een actueel overzicht van de optredens is het raadzaam de evenementenkalender te raadplegen op Carnavalineindhoven.nl.
Carnaval 2024 vindt plaats van zondag 2 maart 2025 tot en met dinsdag 4maart 2025. Het officiële carnavalsseizoen voor carnaval 2025 begint op de 11e van de 11e het jaar daarvoor om 11 minuten over 11. De reden hiervoor is dat het getal 11 traditioneel als het gekkengetal wordt gezien.
Er is geen specifieke informatie gevonden over de beschikbaarheid van lockers tijdens carnaval in Eindhoven. Het is raadzaam om contact op te nemen met lokale VVV-kantoren of evenementorganisatoren voor actuele informatie.
Er is geen specifieke informatie gevonden over nachtbussen tijdens carnaval in Eindhoven. Het is verstandig om vooraf de dienstregelingen van het lokale openbaar vervoer te raadplegen of contact op te nemen met vervoersmaatschappijen voor actuele informatie.
Het platform is voor iedereen die carnaval wil (leren) vieren of deel wil uitmaken van het feestgedruis.
We willen dan ook eenieder uitnodigen om actief deel te nemen.