Tradities

Tradities

Carnaval in Eindhoven is niet alleen een gezellig feest, het kent ook veel tradities. Vele verenigingen zijn in het verleden verenigd onder de naam Federatie Eindhovense Carnavals Vereniging. Hierbij heeft iedere vereniging een hoogheid, een prins of prinses, een eigen residentie en verzorgen ze hun eigen carnavalsavonden. Zo heeft iedere vereniging een eigen identiteit en komen ze ieder jaar samen om er een onvergetelijk feest van te maken. Daarnaast is er ook één prins voor de gehele stad.
een praalwagen tijdens de optocht van lampegat in eindhoven door rhbfoto

DE STADSPRINS VAN LAMPEGAT

Op de zaterdag voor carnaval vindt het federatiebal in het Parktheater plaats. Dit is een groot feest waar de toon voor het carnavalsseizoen al lekker gezet wordt. Ook wordt op het bal afscheid genomen van de oude prins en de nieuwe prins onthuld. De oude prins gaat als ‘pieleke’ verder en moet zijn steek inleveren. Wie de nieuwe prins precies wordt is altijd een geheim. In 2024 heeft Lampegat de primeur van alle grote steden: een eerste Stadsprinses: Mina d’n Urste!

D'N VURTOCHT

Tijdens D’n Vurtocht ontvangt de nieuwe prins de sleutel van de stad uit handen van de burgemeester van Eindhoven. Het overhandigen van de sleutel betekent dat gedurende de carnaval Eindhoven even niet meer bestaat: de stad verandert namelijk in Lampegat.
Voor en na deze overdracht treden een keur aan artiesten op en zetten het hele plein op z’n kop waarna de optocht langs komt.

LAMPEGAT

De naam Lampegat is in de jaren ’60 ontstaan en verwijst naar Philips. De traditionele kleuren tijdens carnaval zijn oranje-blauw-oranje en ieder jaar is er een ander thema. Tijdens de optocht, D’n Vurtocht, zijn alle wagens gebouwd met het thema in gedachten. Zo heb je elk jaar een nieuw feestje, maar worden de oude tradities niet vergeten.
De traditie Lampegat heeft dus een rijke geschiedenis, waarbij het volk van Eindhoven hevig bij betrokken was. Het is dus niet raar dat de stad trots is op de tradities van het volksfeest. Ze hebben dan ook de carnavalsgroet ‘salaai’ in plaats van ‘alaaf’, dat in veel andere carnavalssteden gebruikt wordt.

TRADITIES EN NIEUWIGHEID

Carnaval in Lampegat is nauw verbonden aan tradities, maar dit betekent niet dat het een oubollig feest is. Ieder jaar is er ruimte voor nieuwe initiatieven en komt iedereen samen, van jong tot oud. Het zingen in een volkscafé kan prima gecombineerd worden met dansen in een grote tent.

Voor de echte feestgangers is er vijf dagen lang van alles te doen in Lampegat. En voor de echte liefhebbers, zijn er zelfs van tevoren en de dag erna allerlei leuke feestjes en evenementen.

ELKE DAG FEEST

Elke carnavalsdag zit boordevol feestjes en evenementen. Zo kun je lekker de stad verkennen, of precies plannen waar je heen wilt. Op vrijdag barst het feest al los, met blaasmuziek en zelfs een carnavaleske musical. Zaterdag vindt om 13:00 de optocht plaats, waarna om 17:30 de prijzen hiervan worden verdeeld. Daarna is het de komende dagen met volle teugen genieten van carnaval.
Op dinsdagavond om 23:11 wordt door de stadsprins op de Markt het lempke gedoofd. Hiermee wordt carnaval officieel afgesloten, al kun je die avond nog vrolijk verdergaan. Op woensdag vindt traditiegetrouw het haringhappen plaats, waarna er nog een gezellige dag aan kan worden geplakt.