Rob Beerens: De Lampegatse Chef-Kok met een Gouden Hart

Carnaval in Eindhoven

Rob Beerens: De Lampegatse Chef-Kok met een Gouden Hart

In een overvol café De Wildeman, waar de carnavalsgekte op maandagochtend al op volle toeren draaide, stapte stadsprins Frivolicus met zijn gevolg binnen. Het Brabantse ‘Brunchke’ was net achter de kiezen, maar de echte traktatie moest nog komen: de uitreiking van de ‘Ridderorde 2025’. Dit jaar viel die eer te beurt aan een man die smaak, gezelligheid en verbinding als geen ander weet te combineren: Rob Beerkens, de Lampegatse chef-kok.

Ik had de eer om bij deze bijzondere uitreiking aanwezig te zijn, want Rob had me uitgenodigd om met hem naar deze brunch te gaan. Wat hij zelf niet wist – en wat het moment alleen maar mooier maakte – was dat híj degene was die geëerd zou worden. Hij was totaal overrompeld toen zijn naam werd genoemd. “Rob is een boegbeeld van het Lampegatse carnaval,” sprak voorzitter Arno Everstijn met trots. “Altijd vrolijk, altijd klaar om te helpen, en als hij iets belooft, dan doet hij het ook!” En inderdaad, wie Rob kent, weet dat hij meer is dan een kok. Hij is de lijm die mensen bij elkaar brengt, of het nu aan een goed gevulde tafel is of midden in de carnavalsdrukte.

Met een pollepel en een hart van goud

Rob is in het dagelijks leven cateraar op het hoogste niveau, maar tijdens carnaval is hij veel meer dan dat. In zijn iconische blauwe kokskleding met koksmuts is hij een bekende verschijning in Eindhoven. Hij verzorgt het champagneontbijt voor de aftredende stadsprins en deelt op social media maandelijks een recept, opgedragen aan een carnavalsvierder. Zo bedacht hij afgelopen week speciaal voor pastoor Wilmink – de leider van de carnavalsmis – een pasta met twee kazen. “Iedereen krijgt een gerecht met een verhaal,” zegt Rob lachend. “Stuur me vijf regels over jezelf, en ik maak er een recept bij. Hou je van boerenkool? Dan krijg je boerenkool met een twist – bijvoorbeeld met cashewnoten en crème fraîche!”

Zelf heb ik ook eens het genoegen gehad om een persoonlijk recept van Rob te ontvangen. Niet zomaar een standaard gerecht, maar eentje met een verhaal, precies op maat gemaakt. En geloof me: het was niet alleen heerlijk, maar ook een prachtige ervaring om te zien hoe hij met zoveel passie en creativiteit iets unieks wist te bedenken.

Een man met een missie

Rob doet het niet alleen voor de eer. Hij wil mensen samenbrengen, verbinden, en dat doet hij met liefde. “Carnaval gaat niet alleen om feesten, maar ook om zorgen voor elkaar,” zegt hij. Zijn gouden tip voor alle carnavalsvierders? “Zorg dat je wat gezonde maaltijden invriest, dan hoef je niet alleen op vette happen te overleven.”

De Ridderorde 2025 is meer dan verdiend. Een onderscheiding voor een man die niet alleen smaken, maar ook mensen perfect weet te mengen. Rob Beerens, Lampegat is trots op je!

Salaai!