Een ode aan Paul Aerts

Carnaval in Eindhoven

door: Leon Koop
 
Als er één naam is die onlosmakelijk verbonden is met de Carnavalstraditie in Eindhoven, dan is het die van Paul Aerts. Een markante verschijning, zowel letterlijk als figuurlijk, die tijdens het Carnavalsseizoen Lampegat op zijn grondvesten doet schudden. Mijn persoonlijke kennismaking met Paul vond plaats in de tijd dat we samen de eer hadden om deel uit te maken van de Raad van Elf bij PSV Carnaval. Een tijd waarin ik al snel ontdekte dat Paul veel meer was dan alleen een mede-carnavalsvierder. Hij was een bevlogen ziel, altijd klaar om een stapje verder te gaan en de feestvreugde naar nieuwe hoogten te tillen.
 
Na een aantal jaren nam Paul de gedurfde beslissing om zich aan te sluiten bij De Bolhoedjes, een van de meest prominente Carnavalsverenigingen in Lampegat. En daar is hij inmiddels al veertien jaar een onmisbare schakel. Samen met zijn steun en toeverlaat Marleen heeft Paul maar liefst drie keer de eer gehad om Prins van De Bolhoedjes te zijn. Een indrukwekkende prestatie, vooral dit jaar, aangezien De Bolhoedjes hun 66-jarig bestaan vieren. Als de 66e Prins der Bolhoedjes, Prins Confetti, staat Paul weer in volle glorie aan het roer.
 
In 2015 schitterde Paul ook als Prins bij de Bolhoedjes, met de bijzondere titel Prins Tripel. Een naam die zijn liefde voor het goede leven perfect weerspiegelt, want laten we eerlijk zijn, Paul is een echte levensgenieter. Hij is een ware Bourgondiër, altijd te vinden voor een goed glas bier en een smakelijke maaltijd. Het is geen geheim dat Paul graag geniet van het beste dat het leven te bieden heeft, en wie kan hem dat kwalijk nemen?
 
Maar laten we het ook hebben over Paul’s eigenaardige eigenschap, waar we niet omheen kunnen. Ja, ik heb het over zijn onvermijdelijke neiging om, laten we zeggen, onaangename geurtjes te verspreiden op de meest ongepaste momenten. Het is bijna een talent, hoe hij erin slaagt om telkens weer de aandacht te trekken met zijn ‘geurige’ presentatie, en dan met een gezicht van onschuldig vermaak naar anderen kijkt, alsof hij wil zeggen: “Hé, zit jij hier scheten te laten?”
Maar weet je, dat is juist wat Paul zo menselijk maakt. Ondanks zijn carnavaleske titels en zijn voorliefde voor lekker eten en drinken, blijft hij altijd zichzelf. Hij is niet bang om zijn ware aard te laten zien, inclusief de minder glamoureuze aspecten. Het maakt hem authentiek, echt en geliefd bij velen. Ook nu, net voor carnaval had een van zijn voortanden afscheid genomen, maar Paul zou Paul niet zijn om even snel een nood kroon plaatsen, maar gewoon even wachten met zijn bezoek aan de tandarts tot na de carnaval.
 
Gistermiddag had ik het genoegen om even te gast te zijn bij het Bolhoedjes kindercarnaval, en natuurlijk waren Paul’s kleinkinderen ook van de partij om samen met opa en natuurlijk oma te feesten. Het was hartverwarmend om te zien hoe Paul zijn liefde voor Carnaval doorgeeft aan de volgende generatie.
 
Laten we een toast uitbrengen op Paul Aerts, de onbetwiste koning van het feest, de prins van ons hart en de belichaming van alles wat Carnaval zo speciaal maakt in ons geliefde Lampegat! Alaaf! En laten we niet vergeten de groeten te doen aan Paul’s vroegere vrienden van PSV Carnaval en de legendarische Rood Wit Garde. Zij weten als geen ander wat voor een bijzondere man Paul is.
Update: Vandaag heeft Paul de Jaaronderscheiding van PSV Carnaval mogen ontvangen.