Een feest van traditie, diversiteit en gezelligheid

Carnaval in Eindhoven

Vanaf vrijdag a.s. is het weer zover. Carnaval is een van de oudste en meest populaire feesten in Nederland. Het wordt elk jaar gevierd in de dagen voorafgaand aan Aswoensdag, het begin van de vastentijd. Carnaval heeft zijn wortels in het christendom, maar het is ook beïnvloed door heidense rituelen en lokale gebruiken. Het is een tijd van uitbundigheid, verkleedpartijen, muziek, dans en plezier.

Carnaval wordt vooral gevierd in de zuidelijke provincies Limburg en Brabant, waar het een diepgewortelde traditie is. In deze regio’s krijgt elke stad of dorp een andere naam tijdens het carnaval, meestal een spotnaam of een verwijzing naar een historische gebeurtenis. Zo heet Maastricht ‘Mestreech’, Den Bosch ‘Oeteldonk’ en Eindhoven ‘Lampegat’. Ook worden er prinsen en raden van elf gekozen, die het carnaval officieel openen en leiden. Er worden optochten gehouden, waarin praalwagens, groepen en individuen hun creativiteit en humor tonen. Er wordt veel gezongen, gedronken en gefeest in de cafés en op de pleinen.

Elke stad of dorp heeft zijn eigen stijl en sfeer van carnaval vieren. Sommige zijn meer traditioneel en formeel, andere meer los en modern. Sommige hebben een sterke binding met het katholieke geloof, andere meer met het seculiere leven. Sommige hebben strenge regels over de kleding en de begroeting, andere laten iedereen vrij om te doen wat hij of zij wil. Maar er is één ding dat ze allemaal gemeen hebben: ze willen samen genieten van het leven en de saamhorigheid.

Een goed voorbeeld van de diversiteit en de eigenheid van het carnaval is Eindhoven, beter bekend als Lampegat. Eindhoven is een beetje een buitenbeentje, zeker als je het vergelijkt met steden als Breda en Den Bosch. Eindhoven is een jonge, moderne en innovatieve stad, die bekend staat om zijn technologie, design en industrie. Het is de thuisbasis van Philips, de gloeilampenfabrikant die de stad zijn carnavalsnaam gaf. Eindhoven is ook een multiculturele en tolerante stad, waar mensen van verschillende achtergronden en geaardheden welkom zijn.

Het carnaval in Eindhoven is dan ook een afspiegeling van de identiteit en de mentaliteit van de stad. Het is een carnaval dat niet bang is om te experimenteren, te vernieuwen en te verrassen. Het is een carnaval dat niet vasthoudt aan oude tradities, maar juist nieuwe creëert. Het is een carnaval dat niet exclusief is, maar inclusief. Het is een carnaval dat niet alleen draait om het verleden, maar ook om het heden en de toekomst.

In de stad Eindhoven zijn er meerdere locaties waar tal van festiviteiten zijn. Op de Eindhovense Markt staat een gigantische grote carnavalstent waar veel artiesten zullen optreden tijdens het komende carnaval. Maar als je denkt dat deze tent de enige is, dan vergis je jezelf. Zo staat er op het Stadhuisplein van Eindhoven een nog grotere feesttent die de naam draagt van een bekend bierbrouwer uit Brabant.

 

NIEUWKOMER

Dan hebben we nog de nieuwkomer in Eindhoven D,n Schuur, waar ook veel te doen is. Op deze locatie zal dit jaar voor de tweede keer de Lampegat Pride worden gehouden. Of je nu uit Eindhoven komt of Friesland, iedereen is van harte welkom. Ook hebben ze voor de kinderen een speciale middag en de Lampegatse optocht zal ongeveer vanaf de plek starten waar D’n Schuur staat, en dat is in het kloppend hart van Eindhoven.Iedere dag heeft men hier een eigen thema inclusief een Carnavaleske voetbalwedstrijd, een boerenbruiloft en Afblussen.Voor de wat oudere carnavalsvierders is er Salon op het Plein, ook zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen.

KROEGENTOCHT

Of wat te denken van een Eindhovense kroegentocht op de meest bekende straat van Eindhoven het Stratumseind waar meer dan 80 kroegen te vinden zijn. Iedere kroeg heeft een eigen thema, maar bij Cafe Tracé is het ieder jaar weer iets bijzonders. Was het vorig jaar het thema Escape from Alcatrace dit jaar heeft men weer een ludieke naam bedacht namelijk Harrie Potter en de Bierbeker. Iedere maandagmiddag van carnaval organiseert PSV Carnaval een kroegentocht begeleid met diverse kapellen en een groep van ongeveer 100 man een gezellige tocht. Je moet wel zorgen dat voor aanvang van deze kroegentocht even goed hebt gegeten om een goede bodem te leggen.

Kortom, heb jij als lezer van de Metro zin om carnaval te komen vieren in de meest bourgondische stad van Brabant, in Lampegat ben je in elk geval van harte welkom, en nee, er zijn geen bijzondere kleding voorschriften zoals dat wel gebeurt in andere Brabantse steden. En nee, in Eindhoven gebruikt men niet het woord Alaaf maar Salaai! Dus bereid je voor op een gezellig weekend Lampegat.