Goed om te weten !

Carnaval in Eindhoven

Goed om te weten !

Eindhoven, ofwel Lampegat, is een van de beste plekken om carnaval te vieren in Nederland. Van 9 tot en met 13 februari 2024 zal de stad weer bruisen van de activiteiten, de muziek, de optochten en de gezelligheid. Carnaval in Eindhoven is een feest voor iedereen, jong en oud, rijk en arm, local en bezoeker. In dit artikel geven we je een overzicht van de leukste locaties en tradities die je niet mag missen tijdens carnaval 2024 in Eindhoven.

 

 

D’n Schuur

D’n Schuur is de enige echte feestschuur die tijdens carnaval in Eindhoven te vinden is. Hier kun je genieten van de leukste artiesten, de gekste optredens en de gezelligste ambiance. D’n Schuur heeft elk jaar een knallend programma, met onder andere de Kindermiddag, de Boerenbruiloft, het Stiefelen en de Afsluiting. D’n Schuur is gelegen op het plein achter het Pullman hotel, vlakbij de DelaDomus in het kloppend hart van de binnenstad.. De entree is gratis. Het programma vindt je op de website Carnaval in de Schuur.

 

 

De Salon op het Plein

De Salon op het Plein is een feestelijke tent op het Wilhelminaplein, waar je ouderwets carnaval kunt vieren op de puurste manier. De Salon op het Plein richt zich wat meer op het oudere publiek, met een gezellige sfeer en live muziek. De entree is gratis.

 

 

De Markt

De Markt is het kloppende hart van carnaval in Eindhoven. Hier vind je de grote tent waar je terecht kunt voor een jong en hip publiek, met optredens van bekende artiesten en dj’s. Ook vind je op de Markt de gezellige kroegjes waar je kunt hossen, meeblèren, drinken en praten.

 

 

Stratumseind

Stratumseind is de langste kroegenstraat van Nederland, en tijdens carnaval is het een groot feestparadijs. Hier vind je meer dan 50 cafés, bars, clubs en discotheken, waar je kunt dansen, zingen, flirten en feesten. Van schlagers en smartlappen tot feesthits en dance, er is voor elk wat wils. Stratumseind is de ideale locatie voor de echte feestbeesten, die tot in de late uurtjes willen doorgaan.

 

 

De tradities

Carnaval in Eindhoven kent ook een aantal tradities die elk jaar terugkeren. Zo is er op vrijdag de sleuteloverdracht, waarbij de burgemeester de sleutel van de stad overhandigt aan de stadsprins. Dit gebeurt in D’n Schuur , en wordt gevolgd door een groot feest. Ook is er op zaterdag de grote optocht, waarbij een bonte stoet van carnavalswagens, loopgroepen en muziekkorpsen door het centrum van de stad trekt. De optocht start om 13:00 uur

 

De praktische informatie

Tot slot geven we je nog wat praktische informatie over carnaval in Eindhoven. Zo is het handig om te weten dat Eindhoven tijdens carnaval Lampegat heet, en dat de carnavalsslogan voor 2024 is: ‘Vur en dur mekaor ‘. Ook is het leuk om je te verkleden in de kleuren van Lampegat, oranje en blauw, of in een ander origineel kostuum. Verder is het verstandig om met het openbaar vervoer of de fiets te komen, want parkeren in de binnenstad is lastig en duur.

 

 

Tot slot is het belangrijk om verantwoord om te gaan met alcohol, en om je afval netjes weg te gooien.

O ja, bij alle locaties gelden speciale maatregelen m.b.t. de plastic glazen. Er wordt bij de tenten gewerkt met een soort van statiegeld systeem.

We hopen dat je  een goed beeld hebt gekregen van wat je kunt verwachten van carnaval 2024 in Eindhoven. Het belooft weer een geweldig feest te worden, voor iedereen die van carnaval houdt. Dus trek je mooiste pekske aan, zet je feestneus op, en vier mee met Lampegat!