Federatiebal 2024

Carnaval in Eindhoven

Federatiebal 2024

door: Leon Koop
 
Stadsprins Carnaval in Eindhoven
Het Federatiebal is hét feest waar de Lampegatse carnavalsvierders afscheid nemen van de oude Stadsprins en de nieuwe Stadsprins verwelkomen. Het is een avond vol glitter en glamour, met prachtig verklede bezoekers, een liveband en dweilorkesten. Het thema van dit jaar is “Vur en dur mekaor“, wat betekent dat we er voor elkaar zijn en door elkaar.
Een van de hoofdrolspelers van deze avond is Prins Kachelaan, in het echte leven Thijs Scheffers, die na een jaar vol uitdagingen en verrassingen zijn flamboyante steek een mooie plaats gaat geven in zijn met legoblokken gebouwde huis.

 

 
Thijs is een rasechte carnavaller, die graag een skon pekske aantrekt tijdens carnaval, bij voorkeur gemaakt door zijn moeder.
Natuurlijk was Thijs in zijn nopjes toen de kans aanwezig was om als Prins Kachelaan de scepter voor 12 maanden te zwaaien over Lampegat. Das andere koek dan Legoland.
Hij heeft wel erg lang het best bewaarde geheim van Lampegat stil moeten houden door corona want ja, toen was er geen Federatiebal en mocht zijn voorganger 2 jaar over de gezelligste stad van Nederland tijdens carnaval regeren.
Ook heeft Thijs nog eens een gezellige meezinger laten produceren, ach ja verschil moet er zijn moet hij gedacht hebben. Het nummer had veel luisteraars op Spotify en is door duizenden Lampegatters luidkeels meegezongen werd op ieder carnavalsfeest. Hij heeft het geweldig gedaan met zijn gevolg, waaronder de hofdames Lotte en Pien en zijn toegewijde adjudanten Laurens en Kees.
 
 
Ik had de eer gehad om Thijs te ontmoeten tijdens het Liedjesfist 2024, nadat ik als gast vorig jaar wel bij het Federatiebal aanwezig was, maar niet bij de receptie kon zijn door omstandigheden.
Het was fijn om hem nog even te spreken in zijn hoedanigheid als Prins Kachelaan. Maar ik heb afgesproken dat ik hem nog een keer tijdens het Federatiebal spreek nog voor dat hij de de scepter weer moet inleveren bij de D’n Urste Burger van Lampegat aka Henri Frijters. Ik ben benieuwd wie de nieuwe Stadsprins zal zijn, die zich zelf zal bekendmaken rond middernacht. Ik hoop dat hij net zo veel plezier en passie zal hebben als Thijs, en dat hij ons zal leiden door een nieuw jaar vol carnavalsvreugde.
 
Het Federatiebal is niet alleen een afscheid, maar ook een nieuw begin. Het is een moment om terug te kijken op het afgelopen jaar carnavalsjaar, en om vooruit te kijken naar het komende jaar. Het is een moment om te danken voor de mooie momenten, en om te hopen voor de betere momenten. Het is een moment om te vieren dat we samen zijn, en dat we elkaar steunen. Het is een moment om te genieten van de muziek, de sfeer en de gezelligheid.
Het Federatiebal is ook een verrassing, want niemand weet wie de nieuwe Stadsprins zal zijn. Het is een feestelijk en ontroerend moment, als de oude Stadsprins zijn scepter overdraagt, en de nieuwe Stadsprins rond middernacht zijn steek opzet.
Ik kijk uit naar het Federatiebal, en ik hoop dat jullie dat ook doen. Het wordt een onvergetelijke avond, waar we samen zullen lachen, zingen en dansen. Vur en dur Mekaor, dat is waar het om gaat.