Carnaval in Lampegat: Van Lempkes en Lawaai tot Tradities die Niemand Begrijpt

Carnaval in Eindhoven

Carnaval in Lampegat: Van Lempkes en Lawaai tot Tradities die Niemand Begrijpt

Ah, carnaval in Eindhoven—pardon, Lampegat. Want ja, je denkt toch niet dat we onze stad gewoon ‘Eindhoven’ blijven noemen tijdens carnaval? Nee, we hebben een alter ego nodig, want dat maakt het feest écht authentiek. Waarom Lampegat? Nou, blijkbaar omdat we ooit een gat hadden waar lampen vandaan kwamen. Logisch toch? Nee, wij snappen het ook niet helemaal, maar het klinkt leuk, dus we gaan ermee door.

En dan heb je de ‘Lempkes’. Overal waar je kijkt, hangen er ineens lampjes. Want Eindhoven is tenslotte de Lichtstad, en dat moet je weten ook. Het maakt niet uit of het donker is of klaarlichte dag, tijdens carnaval branden die dingen overal. Het lijkt wel of we stiekem in competitie zijn met een kerstboom.

 

En als het niet de Lempkes zijn die je verblinden, zijn het de glitterpakken wel. Vraag me niet waarom een feestje waar je liters bier over je heen krijgt ook gepaard moet gaan met zoveel glans. Misschien om af te leiden van het feit dat we ondertussen de helft van de carnavalsliedjes niet meer verstaan door al die nieuwe invloeden?

 

Want ja, carnaval is wel een beetje aan het veranderen. Vroeger had je de vertrouwde polonaise en een ouderwetse wals. Nu moet je tijdens carnaval ineens kunnen dabben, twerken, en zoiets als “de floss” uitvoeren.

Geen idee waarom, maar blijkbaar is het hip. En als je geen Instagram-foto met een gekleurde filter post op Elluf-Elluf, telt je carnavalsoutfit ook niet meer mee. “Hé, heb je dat nieuwe motto al gezien? Nee, maar kijk eens naar mijn nieuwe Snapchat-filter!” Prioriteiten, mensen.

 

O, en vergeet niet de beroemde prinswissel. De spanning is om te snijden als de nieuwe prins(es) wordt onthuld. Want ja, niets brengt een stad zo bij elkaar als een volwassen man of vrouw  die zich tot prins(es) laat kronen, compleet met een glittermantel en een scepter. Over koninklijk gesproken! Vroeger draaide het vooral om wie de meeste bier kanatten, nu lijkt het soms een schoonheidswedstrijd. Maar ach, dat is toch ook carnaval? Iedereen doet maar wat, en dat is juist de charme.

 

Dus of je nu de oude tradities omarmt of meedoet aan de nieuwste trends, één ding blijft hetzelfde: carnaval in Lampegat is een groot, chaotisch feest. En als je het serieus neemt? Dan heb je het duidelijk niet begrepen!

 

Leon 😉

Prinses Mina