Hoe het ooit begon

Carnaval in Eindhoven

Hoe het ooit begon

door Leon Koop

 

Carnaval, een jaarlijks terugkerend feest dat diepgeworteld zit in de vezels van het Brabantse DNA, is voor mij een levenslange liefdesaffaire met de festiviteiten van Lampegat. Al bijna de helft van mijn leven omarm ik dit kleurrijke spektakel, waarbij de stad Eindhoven dienst doet als mijn persoonlijke speelveld.

Een keerpunt in mijn carnavalsavontuur kwam op mijn achttiende, toen mijn familie de garderobe pachtte bij het toenmalige Grand Hotel De Cocagne, het huidige Pullman Eindhoven Cocagne. Hier begon mijn eigen verhaal, niet alleen als een geldverdiener, maar als een volwaardige deelnemer aan de carnavalsfestiviteiten. Het hotel diende als mijn startpunt voor nachten vol vreugde in de Eindhovense binnenstad, een feest dat door mijn handen gleed als een bonte stroom van herinneringen.

Met mijn zakken vol verdiend geld en een ontembare carnavalsgeest, doorkruiste ik jaar na jaar alle kroegen, verenigingen die Lampegat op dat moment te bieden had. Het Federatiebal werd mijn jaarlijkse hoogtepunt, waar ik met een vleugje branie telkens gratis door de artiesteningang gleed, iets wat vandaag de dag ondenkbaar lijkt. Mijn tijd als lid van de raad van 11 bij PSV Carnaval en zelfs een avontuur als adjudant vormden de kers op de taart van mijn carnavalsengagement.

Een opmerkelijke kant van mijn carnavalservaring is dat ik nooit een traditionele ‘steek’ heb gedragen, iets wat ik beschouw als een echo uit een ver verleden. Maar zoals het gezegde gaat, ieder zijn ding. Mijn bijdrage aan de carnavalstraditie is misschien minder conventioneel, maar niet minder gepassioneerd.

VRIENDEN

Een van de meest waardevolle aspecten van mijn carnavalsreis is het vermogen om nieuwe vriendschappen te smeden. PSV Carnaval fungeerde als een broedplaats voor deze connecties, en door de jaren heen heb ik een schat aan vrienden verzameld. Carnaval is en blijft voor mij een feest van saamhorigheid en verbroedering, een viering die diepe banden smeedt, of men nu een glas vasthoudt of niet.

Te midden van de bruisende carnavalsactiviteiten in Lampegat zijn er enkele iconische evenementen die de festiviteiten naar een hoger niveau tillen. “3 Uurkes Vurraf,” een bekend fenomeen in de carnavalswereld, markeert het startsein voor drie dagen non-stop feesten. Het Stadhuisplein, met zijn beroemde Bavaria biertent, wordt het epicentrum van vreugde en gezelligheid. Hier komt jong en oud samen om te proosten op de carnavalsgekte, ondergedompeld in de kenmerkende sfeer van Lampegat.

 

Bij de Paterskerk, gehuld in de schaduw van haar historische betekenis, huisvest ‘D’n Schuur,’ tegenwoordig de feesttent waar het allemaal gebeurt. Deze levendige locatie verwelkomt feestvierders met een keur aan artiesten en evenementen, waaronder de befaamde ‘D’n VurTocht,’ die de feestvreugde naar nieuwe hoogten stuwt. Vorig jaar maakte ik voor het eerst kennis met deze locatie. En ik moet zeggen dat die gasten van D’n Schuur hun zaakjes perfect hebben geregeld. Ik zal er komende carnaval weer veel te vinden zijn.

 

De Lampegatse optocht, een hoogtepunt van het feest, trekt kleurrijke stoeten van praalwagens, dansende groepen en enthousiaste toeschouwers door de straten. De stad komt tot leven met muziek, gelach en uitbundige vieringen, terwijl de carnavalsoptocht de trotse tradities van Lampegat in volle glorie weerspiegelt.

De Markt, omgetoverd tot een carnavalsdorp met al zijn kroegen, herbergt ook een feesttent waar de festiviteiten de hele dag en nacht doorgaan. Hier vermengt de geur van bier zich met de opzwepende beats van carnavalsmuziek, en de tent bruist van de energie van feestvierders die dansen op de ritmes van het seizoen.

Carnaval Eindhoven

KROEGENTOCHT

En dan, de kroegentocht, een ware pelgrimstocht voor de carnavalsliefhebbers. PSV Carnaval, al jarenlang de drijvende kracht achter deze traditie, organiseert op maandag een epische kroegentocht die plaatsvindt op het Stratumseind. Honderden feestvierders verenigen zich voor deze iconische tocht langs de beste kroegen van de stad. Het is niet alleen een zoektocht naar vermaak, maar ook een viering van de diverse kroegencultuur die Eindhoven te bieden heeft.

Deze tradities weven samen in het gedachtegoed van Lampegat tijdens carnaval, waarin verleden, heden en toekomst samenkomen in een magisch samenspel van vreugde en verbondenheid.

Het feestelijke spektakel van ‘D’n Schuur’ vormt het kloppende hart van deze carnavalsbeleving, waar artiesten schitteren en evenementen zoals ‘D’n VurTocht’ en de Lampegat Pride de zintuigen prikkelen. Lampegat, gedurende enkele dagen ondergedompeld in de unieke geest van carnaval, straalt als een levendig podium van feestelijkheid en saamhorigheid. De herinneringen aan mijn carnavalsavonturen zijn als kleurrijke confetti die neerdwarrelt en mijn hart vult met een warm gevoel van liefde voor Lampegat en het feest dat diepgeworteld is in mijn Brabantse ziel.

Salaai !